Bedrijven verspillen bakken met geld

Home » Nieuws & Kennis » Bedrijven verspillen bakken met geld

ARTIKEL DVHN 8-2-2021

Kantoor leeg, kachel en lampen nog aan

Bedrijven kunnen bakken met geld besparen door tijdens de lockdown de kachel uit te zetten. Toch gebeurt dat vaak niet. In Groningen start maandag een campagne. In veel kantoorgebouwen die leegstaan omdat het personeel thuiswerkt, draait de cv-installatie als vanouds. Ook de verlichting is vaak aan, zonder dat iemand er wat aan heeft.

Gas en elektriciteit die je kunt besparen

Het kost elektriciteit en vele kubieke meters gas, die moeiteloos bespaard hadden kunnen worden. Dat zegt Groningen werkt slim, een servicecentrum voor verduurzamen. Diverse bedrijvenverenigingen in Groningen werken erin samen. Met gebouwenbeheerder Syplon heeft Groningen werkt slim in een aantal gevallen de rekening opgemaakt.

Alleen de televisie en de computers gaan uit

Hielke Koning van Syplon ziet dat in veel gebouwen, die nagenoeg leegstaan, amper stroom of gas wordt bespaard. ,,De meeste focus ligt op uitschakelen van elektrische apparatuur zoals televisies en computers. Maar de verwarming blijft vaak aan.’’

Veel cv-installaties kennen daarnaast een automatische inschakelfunctie. Daardoor blijven ze draaien alsof er nog gewoon in de gebouwen wordt gewerkt. Koning merkt daarnaast geregeld dat in gebouwen, ook in gesloten winkels, het licht aanblijft.

In twee weken tijd 800 euro aan gas besparen

In de eerste periode van lockdown berekende Koning voor een van de gebouwen die Syplon beheert dat er in twee weken tijd bijna 800 euro aan gas bespaard had kunnen worden.

Groningen werkt slim lanceert vandaag een campagne om beheerders van lege gebouwen bewust te maken van de besparingen die mogelijk zijn.

https://www.dvhn.nl/economie/Kantoor-leeg-kachel-en-lampen-aan-Bedrijven-verspillen-bakken-met-geld-26477364.html